Περιδιαβαίνοντας κανείς στο Ακάκι συναντά πολλές όμορφες «εικόνες της φύσης», ανάμεσα στις οποίες, ο ποταμός και οι όχθες του, η τοποθεσία «Καττόκρεμμος», οι αιωνόβιες ελιές και οι καλλιεργημένες εκτάσεις που ανάλογα κυρίως με την εποχή έχουν ξεχωριστή όψη.

Ένα ίσως από τα ωραιότερα αξιοθέατα του Ακακίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι ο φερώνυμος ποταμός. Την ομορφιά του συμπληρώνουν οι τεράστιοι όγκοι κροκάλων που μεταφέρονται με τα νερά του ποταμού από το βουνό του Τροόδους, αλλά και τα αιωνόβια ελαιόδεντρα  που υπάρχουν άφθονα στην ανατολική του όχθη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθεσία «Καττόκρεμμος», όπου εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς θαλάσσια απολιθώματα.

Στο Ακάκι υπάρχουν πολλές καλλιεργημένες εκτάσεις. Ειδικότερα, υπάρχουν καλλιέργειες καρπουζιών, πατατών, λαχανικών, ελιών, σιτηρών καθώς και άλλες εποχιακές καλλιέργειες, όπως λουβί και φασολάκι. 

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις καλλιέργειες κατέχει η ελαιοκαλλιέργεια, ή οποία  ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Την ενασχόληση άλλωστε των κατοίκων με την ελαιοκαλλιέργεια από τα πολύ παλιά χρόνια μαρτυρούν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα αλλά και η λειτουργία έξι ελιόμυλων. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, σε σημείο που οι ελαιώνες καλύπτουν έκταση πέραν των 1000 δεκαρίων. 

Τη φυσική ομορφιά του χωριού ενισχύουν και  διάφορες δράσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει προβεί στη δεντροφύτευση της κοίτης του ποταμού με διάφορα δέντρα.

Όσον αφορά στην πανίδα του Ακακίου, αυτή είναι ίδια με αυτή που συναντάμε σε όλες τις πεδινές περιοχές της Κύπρου.

Πηγές:
Κοινοτικό Συμβούλιο Ακακίου
Γιώργος Καρούζης, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία (Πόλη και Επαρχία), Λευκωσία 2002