Το ιστορικό του Σχολείου

Το Γυμνάσιο Ακακίου άρχισε τη λειτουργία του ως τριτάξιο Γυμνάσιο κατά τη σχολική χρονιά 1979-1980. Από την ίδρυσή του ως τον Σεπτέμβριο του 1987 στεγαζόταν στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Ακακίου και σ’ αυτό φοιτούσαν μέχρι τότε, λόγω του περιορισμένου κτηριακού χώρου, μαθητές μόνο από τις κοινότητες Ακακίου και Μενοίκου.
Το 1987 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του νέου σχολικού κτηρίου, στο οποίο στεγάζεται από τότε το Σχολείο και με τη καθιέρωση  και επέκταση  της εκπαιδευτικής περιφέρειας περιλαμβάνει σήμερα μαθητές από τις κοινότητες Ακακίου, Μενοίκου Περιστερώνας, Αστρομερίτη, Ορούντας, Κάτω Μονής, Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Ξυλιάτου.
Από τη σχολική χρονιά 1988-1989 το Σχολείο μετονομάστηκε σε Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου μια και σ’ αυτό φοιτούν μαθητές μιας μεγάλης ομάδας χωριών της περιοχής.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2014-2015) φοιτούν στο Σχολείο 255 μαθητές κατανεμημένοι σε 12 τμήματα. Συνολικά υπηρετούν, εκτός από τη Διευθύντρια, ένας Βοηθός Διευθυντής Α’, τρείς Βοηθοί Διευθυντές και 34 καθηγητές/τριες με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Στο Γυμνάσιο λειτουργεί από το 1987 Κρατικό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης.

Σύντομη περιγραφή κτηριακών εγκαταστάσεων

Το σχολικό κτήριο βρίσκεται κατά το μήκος του κύριου δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους. Η βόρεια πλευρά του αγναντεύει τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο, ενώ προς τα δυτικά η θέα φτάνει μέχρι τον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου.
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 12 αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, αίθουσα καθηγητικού συλλόγου, βιβλιοθήκη, αίθουσα ψυχαγωγίας, ειδικές αίθουσες (Γλωσσών, Μουσικής, Ιστορίας, Μαθηματικών, Βιολογίας) και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια (Χημείας/Φυσιογνωστικών, Φυσικής, Οικιακής Οικονομίας, Τέχνης, Πληροφορικής, Σχεδιασμού/Τεχνολογίας). Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι διαθέτει μεγάλη Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης – Αθλητικό Κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η Αίθουσα χρησιμοποιείται τόσο από το Σχολείο για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις, όσο και από διάφορες αθλητικές ομοσπονδίες για προπονήσεις των ομάδων τους και αγώνες. Tέλος, τo κτήριο πλαισιώνεται με γήπεδα, στίβο, κήπους και άλλους υπαίθριους χώρους.

Πηγή:
Το κείμενο ετοιμάστηκε από το Γυμνάσιο Ακακίου